13 otázek pro chirurga na téma augmentace prsou

Augmentace prsou patří mezi náročnější plastické zákroky, proto musíte mít dostatek informaci. Ptejte se na vše, co vás zajímá.

Zajímá vás augmentace prsou implantáty a trávíte spoustu hodin čtením recenzí a prohlížením diskusí na specializovaných fórech, ale stále nemáte v některých věcech jasno?  Zeptejte se přímo vašeho vybraného plastického chirurga. 

Objednejte se na vstupní konzultaci a svěřte se mu se svými představami, přáními i obavami. Získáte odpovědi na vše, co vás zajímá, a to s ohledem na vaše individuální potřeby. Máme pro vás 13 otázek, které před augmentací musíte položit svému chirurgovi. 

1. Můžu si vybrat chirurga?

Řada klinik má velký tým specialistů, kteří se při operacích vzájemně zastupují. Vždy je ale výhodnější podstoupit zákrok u lékaře, u něhož jste byli na vstupní konzultaci, a má o vás tedy všechny potřebné informace. Pokud si nejste jisté, kdo vás bude operovat, klidně se na to zeptejte. Na většině klinik vám při výběru specialisty vyjdou vstříc. 

2. Jakou máte kvalifikaci?

O kvalifikaci vašeho plastického chirurga i kvalitách kliniky se informujte nejlépe ještě před vstupní konzultací. Většina klinik na svých stránkách informuje o dosažených atestacích svých lékařů i rozsahu jejich zkušeností. Spolehlivé údaje najdete také v databázi lékařů na portálech, které se specializují na plastickou chirurgii. Recenze a hodnocení se probírají přímo v některých facebookových skupinách. 

Při výběru dbejte na to, aby váš lékař měl ukončenou atestaci z plastické chirurgie a dlouhodobě se specializoval na zákroky v oblasti prsou. Každá žena je jiná, má jiná prsa, jinak snáší bolest i nepohodlí při rekonvalescenci. Dostatečné znalosti i zkušenosti vašeho operatéra jsou skvělým předpokladem úspěšného zákroku. 

3. Jaké máte statistiky úspěšnosti zákroků? 

Většina plastických chirurgů si dnes vede statistiku zákroků, ve které jsou informace o provedených operacích – počet, komplikace i preferované implantáty. 

Osobní záznamy totiž poskytují důležité informace pro další vzdělávání a zlepšování dovedností, ale poslouží jako cenný zdroj objektivních dat. Skutečný profesionál v oboru vám proto nahlédnutí do svých statistik nikdy neodmítne. 

4. Můžu po augmentaci prsou implantáty kojit?

Tato otázka trápí řadu žen, které uvažují o plastickém zákroku. Při augmentaci prsou vkládá chirurg implantát buď pod prsní sval nebo pod prsní žlázu, přímo do mléčné žlázy nezasahuje. Jiná situace ale nastává, pokud se rozhodnete pro modelaci prsou s augmentací implantáty, u níž musí chirurg odstranit část prsní tkáně i přebytečné kůže a nově vymodelovat tvar prsu. 

Na vaše otázky týkající se mateřství a kojení vám plastický chirurg odpoví při vstupní konzultaci. Pokud si nejste jistá, jestli není lepší nechat zákrok až na dobu „po dětech“ , pak doporučujeme článek: Kdy jít na zvětšení prsou, kde najdete odpovědi na vaše dotazy. 

5. Můžu si zvolit způsob anestezie?

Pro vaše pohodlí i bezpečí při augmentaci prsou implantáty je nezbytná celková anestezie. Jedná se o náročný zákrok, s velkou bolestivostí a zásahem do organismu. Moderní metody anestezie jsou však velmi šetrné. Špičková pracoviště v oboru tak nabízí například šetrnou inhalační Low-flow anestezii, která nabízí rychlé a příjemné usnutí i probuzení.

6. Jak moc je augmentace prsou implantáty bolestivá?

Augmentace prsou patří k náročným a bolestivějším zákrokům plastické chirurgie. Vaše tělo se musí vyrovnat nejen se zásahem, ale přizpůsobit se také novém u objemu implantátu. Každý pak reaguje na cizí těleso jinak, také práh bolestivosti se velmi liší. Co jedni považují za snesitelné je pro jiné k nevydržení. Proto se augmentace vždy provádí v celkové anestezii a pro pooperační péči vám lékař předepíše vhodná analgetika.

7. Jak poznám, který implantát je pro mě nejvhodnější?

Na trhu je celá řada typů i značek implantátů. Co se týče tvaru, tak si můžete zvolit mezi anatomickým a kulatým typem. Anatomický má kapkovitý tvar a je vhodný pro přirozený efekt. Pokud toužíte po plném dekoltu, lékař vám doporučí kulatý tvar. Existují také různé velikosti i povrchy implantátů. 

Všechna hlediska výběru, např. jestli jste sportovkyně nebo jaký požadujete efekt, se vyplatí pečlivě prodiskutovat s plastickým chirurgem už při vstupní konzultaci a on vám doporučí ten nejvhodnější. Nezapomeňte, že o volbě implantátu musí být jasno ještě před operací. 

8. Musí se implantáty časem vyměnit?

Moderní implantáty jsou velmi kvalitní a vydrží běžně i dvě desítky let. Většinou je nutné je vyměnit z preventivních důvodů, kvůli možné propustnosti membrány. Výměna implantátu naštěstí není náročnější než původní augmentace prsou, protože lékař nemusí vytvářet dutinu pro implantát. Jak dlouho vydrží augmentace prsou implantáty, také záleží na značce implantátu a jejích certifikátech kvality.

9. Jak dlouhá je rekonvalescence po augmentaci prsou?

Pokud se rozhodujete, kdy augmentaci prsou implantáty podstoupit, měli byste znát všechna fakta ohledně rekonvalescence. Na klinice obvykle zůstanete 1–2 dny. Při odchodu z kliniky budete potřebovat doprovod. Následně vás čekají 1–2 týdny klidového režimu. Pokud máte malé děti, které vyžadují nošení, budete si muset domluvit pomoc s péči.  

Zeptejte se také na délku nošení kompresní podprsenky, na užívání léků proti bolesti a potravinových doplňků urychlujících hojení i na frekvenci kontrolních návštěv. 

10. Kdy můžu začít sportovat?

Augmentace prsou vyžaduje delší rekonvalescenci. Větší zátěži nebo sportu se zpravidla můžete začít věnovat až po 2 měsících od zákroku. To je taky doba, po kterou musíte nosit kompresní podprsenku. Až pravidelné pooperační kontroly ale ukáží, jestli už je vhodný okamžik začít s intenzivním sportem. 

11. Jak velké budou jizvy?

Při vstupní prohlídce vám lékař zpravidla popíše postup operace i umístění případných jizev. Zpravidla se pro vstup do prsů používají 4–6centimetrové řezy podprsní rýze, které budou později velmi nenápadné. O možné péči o jizvy se poraďte až budou zahojené, nejlépe na první kontrole po zákroku. 

12. Mohu po augmentaci podstoupit pravidelné vyšetření mamografem?

Většina klinik nabízí svým klientkám pravidelné sonografické vyšetření prsou, která kontrolují stav prsní tkáně i uložení implantátů. Mamografické vyšetření byste také měla podstupovat v pravidelných intervalech. Pokud jej nepodstupujete přímo na klinice plastické chirurgie, musíte na provedenou augmentaci upozornit vyšetřujícího lékaře, aby této skutečnosti přizpůsobil snímání obrazu. 

13: Co je v ceně zákroku a můžu ji hradit ve splátkách?

Důležitým parametrem při výběru kliniky je samozřejmě jeho cena. Aby nedošlo k nedorozumění, které je nepříjemné pro obě strany, zeptejte se, co všechno cena zahrnuje, popř. jaká je cena doplňující péče. 

Pokud se vám cena zdá vysoká, zadejte augmentaci prsou do chytrého srovnávače, který umí najít kliniky s nižší cenovou hladinou. Někdy naopak potřebujete cenu zákroku rozložit do několika splátek. Řada klinik už tuto možnost úhrady běžně nabízí, a zpřístupňuje tak zákroky širokému počtu lidí. 

Kdo se moc ptá, moc se dozví. A v tomto případě je to velmi žádoucí. Nezapomínejte, že dostatek informací od lékaře vám usnadní přípravu na zákrok i rekonvalescenci a pomůže vám s dlouhodobou péčí o vaše prsa.

Pokud již máte s přípravou na augmentaci prsou zkušenost, prosím podělte se o vaše doporučení na našem Facebooku i Instagramu. 

Tento článek byl vytvořen jako autorský článek redakce naplastiku.cz na základě veřejně dostupných informací a názorů a nemá povahu lékařské rady a doporučení. Jakékoli rozhodnutí o využití zákroku z oblasti plastické chirurgie nebo o přijetí jakýchkoli opatření majících důsledky na zdraví pacienta musí být individuálně zkonzultováno s lékařem a musí být založeno na konkrétní anamnéze pacienta. Provozovatel těchto internetových stránek neodpovídá za následky jakýchkoli rozhodnutí, učiněných uživatelem na základě tohoto článku.

Garantem tohoto článku je: